Maak een doos richtingen en afstanden van UTM-coördinaten

Deze post is een reactie op Diego, uit Paraguay, die ons de volgende vraag:

een genot om hem te begroeten ... enige tijd geleden door een zoekopdracht die per ongeluk was gekomen willen uw website en ik vond het heel interessant, zowel voor onderhoudend liep als de manier om te communiceren uw ciencia.Yo zou willen vragen als je weet dat een script, of een kader Excel om me te helpen het volgende te doen: Ik heb in CAD een polygoon gedigitaliseerd met de punten van de hoekpunten goed geïdentificeerd en met hun respectieve coördinaten UTM. Ik kan ze perfect exporteren naar txt om ze in Excel te lezen. Mijn vraag: wetende dat de UTM-gegevens van de punten 1 ... N, is het mogelijk om de gegevens van de stations, richtingen en afstanden te verkrijgen, dat wil zeggen, van de gegevens die ik verstrek , punt 1 heeft X ... van Y ... en weet dat punt 2 X ... Y ... heeft; KUNT U MIJ DE AFSTAND DIE U EN DE HOEK VAN HETZELF SCHEIDT VERTELLEN? om het bijbehorende blad automatisch te kunnen maken, bedankt ... vriendelijke groeten uit Paraguay!

Wel, wat Diego wil is van UTM coördinaten het beeld van richtingen en afstanden genereren ... en als de Heilige Week eindigde, waarin ik viscake, torrejas in honing heb gegeten en ik heb een aantal goede foto's van de zaagseldekens genomen ... hier komt het antwoord. Ten eerste, laten we erkennen dat de beste manier om dit te doen is met de juiste tool (het kan met de Vba-macro van Microstationmet Softdesk of AutoCAD Civil 3D) maar om te leren, en te begrijpen dat je in het leven moet gebruiken wat je hebt, laten we eens kijken hoe het met Excel moet.

1. Genereer de punten

Diego vertelt ons dat hij een manier heeft om de punten naar een txt-bestand te sturen, om het te openen met Excel, dus in mijn geval zal ik het doen via Microstation. Omdat ik de gegevens naar Excel wil sturen, plaats ik punten op elk hoekpunt. Om ze zichtbaar te maken, heb ik de lijndikte gewijzigd, en het is erg belangrijk om te begrijpen dat Microstation ze naar het txt-bestand stuurt in de volgorde waarin ze zijn gemaakt, dus het is noodzakelijk om ze opeenvolgend te maken.

microstation wijst naar excel

Als u ze naar Excel wilt verzenden, gebruikt u de tool "exportcoördinaten", maakt u een "hek" dat alle punten bedekt en de gegevens configureert:

 • Ik wijs de naam van het txt-bestand toe als test444.txt
 • Ik geef aan dat de volgorde die me interesseert XYZ is
 • Het formaat van eenheden van "hoofdeenheden" in meters
 • Ik geef aan dat ik maar twee decimalen wil
 • Vervolgens de scheidingsteken door komma's en de nummering van 1

Door op de knop "hek" te klikken en op het scherm te klikken, heeft het systeem het txt-bestand gemaakt en een nummer voor elk van de punten gemaakt, van 1 tot 36.

microstation wijst naar txt

2. Open de tabel vanuit Exceltxt excel microstation

Om dit bestand vanuit Excel te openen, doe je "file / open" en kies je het type bestanden "text file, .prn .csv .txt". Selecteer vervolgens in het paneel dat verschijnt dat de tekst gescheiden wordt door komma's. Ten slotte is het bestand geopend met drie kolommen, in de eerste zijn de puntnummers, in de tweede de X-coördinaat en in de derde de y-coördinaat.

3. Bereken de afstandtrigonometrie excel

Laten we eerst teruggaan naar de basisregels van trigonometrie. Onthoud dat we op zoek zijn naar een afstand en een hoek.

een differentiële coördineert = Y (wordt verwijderd door aftrekken x2 - x1) in Mb = differentiële kolomcoördinaten X (wordt verwijderd door aftrekken y2 - y1) in Lc = hypotenusa kolom is de vierkantswortel van square b more vierkant, in kolom P en dit is de waarde van de afstand.

hypotenusa trigonometrie

4. Cursus berekening

Nu moeten we voor de cursus verschillende berekeningen doen; maar ze komen allemaal uit de hoek tussen een station en de opeenvolgende.sinus cosinus excel Berekening van de hoek. Onthoud dat de cosinus van de hoek is gelijk aan het delen van b tussen c, dat wil zeggen de delta x tussen de afstand berekend als hypotenusa.

Het wordt dus alleen in Excel gedaan door kolom L te delen door kolom P. We doen ook de berekening van de borst, wat zal zijn om de Delta Y te delen door de hypotenusa (M door P). Nu voor bereken de hoek, we passen alleen de inverse cosinus toe op de kolom die het bevat en aangezien Excel radialen gebruikt, vermenigvuldigen we de waarde met 180 en delen we deze op PI; de formule ziet er als volgt uit: = ACOS (kolom R) * 180 / PI ().

Nu om het te berekenen Oost / West oriëntatie We kennen er een voorwaarde aan toe: als de cosinus positief is, schrijf E, als de cosinus negatief is, schrijf W. De formule ziet er als volgt uit: = ALS (R2 <0, »W», »E») ... het staat in kolom T Om de Noord / Zuid oriëntatie, we kennen een conditie toe die lijkt op de vorige, maar met de sinus; dat wil zeggen, als de sinus positief is, schrijf N, als deze negatief is, schrijf S en de formule zou als volgt zijn: = ALS (R2 <0, »W», »E») ... het staat in kolom U

Laten we nu onthouden dat de eerder berekende hoek van de horizontaal is, in het oosten en wat we nodig hebben ten opzichte van het noorden of zuiden. Dus in het geval van de NW- en ZW-kwadranten nemen we 90 graden weg, dus wat we doen is de voorwaarde creëren dat als de cosinus negatief is, we 90 aftrekken en in de NE- en ZO-kwadranten nemen we 90 min de hoek ... in kolom V

calculus cursus

Kolom V toont de hoek, maar in decimaal formaat. Om de decimalen om te rekenen naar graden, minuten en seconden, wat we doen is het afkappen met nul decimalen, zoals in kolom W. bereken de minuten, trekken we de volledige graden min de afgekapte graden af ​​en vermenigvuldigen ze met 60. Vervolgens kappen we ze af met nul decimalen zoals weergegeven in kolom Y. In het geval van de seconden, worden de minuten afgetrokken minus de afgekapte minuten, en vermenigvuldigd met 60. Ten slotte worden de seconden afgekapt tot twee decimalen ... wees voorzichtig, als de UTM-coördinaten die werden gebruikt niet meer dan twee decimalen hadden, wordt de decimale waarde van de seconden niet heel precies, dus het is beter om ze achter te laten op een decimaal.

5. Aanmaken van richtingen en afstandentabel

De seizoenen

richtingen en afstandenHiervoor heb ik de concatenate-formule gebruikt, dus ik voeg de cel toe met het nummer 1, vervolgens de spatie van het koppelteken en dan de cel met het nummer 2; zo blijf ik in de vorm van stations «1 - 2»

De afstanden.  Deze komen uit de hypotenusa-kolom.graden minuten en seconden

De cursus.  Hiervoor hoeft alleen de berekende waarde in de eerder berekende kolommen te worden ingevoerd en voor de cel om het graden-symbool toe te voegen, wordt minuut of seconde in de eigenschappen van de cel gemaakt, zoals in de afbeelding wordt weergegeven. Daarnaast heb ik een kolom met observaties toegevoegd, omdat deze in topografische enquêtes meestal vereist is. Vanaf hier kunt u het bestand in formaat downloaden dwg, in formaat dgn, het Excel-bestand en het bestand txt.

Dus dat hier is het bestand in Excel waarmee u de tabel met koers en afstanden kunt maken op basis van opeenvolgende UTM-coördinaten. Om punten toe te voegen, kunt u kolommen kopiëren en invoegen, het is beter omdat u op deze manier de formules garandeert, waarbij u probeert de eerste en laatste rij te respecteren. Je moet ook de gegevens van het eerste punt naar het einde van het eerste kopiëren, zodat het laatste station goed wordt berekend.

Hier kunt u de sjabloon downloaden om een ​​doos met lagers en afstanden van UTM-coördinaten te maken.

 

utm a rumbos DownloadsHet vereist een symbolische bijdrage voor de download, waarmee u kunt doen PayPal of creditcard.

Het is symbolisch gezien de waarde die het biedt en het gemak waarmee u kunt aanschaffen.

 


Leer hoe u deze en andere sjablonen kunt maken in de Cheat-cursus Excel-CAD-GIS.


 

41 Antwoorden op "Maak een tabel met peilingen en afstanden van UTM-coördinaten"

 1. Er is een tool genaamd Calculo_Topográfico.exe, je het proces van het omzetten naar UTM coördinaten een spreadsheet, met inbegrip van hoeken, lagers en de afstanden, evenals andere handige tools zoals vinden de waarschijnlijke fout van de enquête automatiseert, ofwel het oosten of hoek op afstand, vermindert veelhoek de conclusies van modificeren van één zijde of schuin ideaal voor verbrokkeling gebied, en vooral de tekening AutoCAD maken, zodat het kopiëren en plakken (of) Pilot (s) van veelhoeken dat je werkt; ook exporteert de gegevens naar total stations formaten, om te uploaden (of downloaden) informatie.

 2. Vraag: Omdat de delta's ze van onderaf berekenen en niet andersom?

 3. Uitstekende sjabloon, ik heb rechtstreeks een macro in Microstation gegenereerd die precies hetzelfde doet voor mij en deze naar een txt-bestand exporteert.

 4. Ik ben echt heel tevreden geweest en tegelijkertijd heel erg jammer dat ik de applicatie niet heb kunnen downloaden, omdat ik de symbolische bijdrage niet kan leveren, omdat ik op dit moment niet produceer? in mijn beroep als landmeter en oprecht geïnteresseerd in die informatie om mijn beroep uit te breiden en te versterken, als je me een plezier kunt doen om het naar mij te sturen, zal ik je heel erg bedanken
  Samana Dominicaanse Republiek

 5. Uitstekend, het is erg handig !! maar ik heb net de bijdrage geleverd en de sjabloon is niet gedownload ..
  groeten

 6. Hallo goedemiddag heeft u een artikel of voorbeelden van de berekening van de schaalfactor? dat is de toepassing en het belang, groeten uit Mexico

 7. Uitstekend, met deze gids zou ik een Excel-blad kunnen opstellen dat de richtingen berekent, bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie.

  Groeten uit Nicaragua

 8. Hallo, hoe gaat het? Ik hoop goed, ik wil zien of ik kan helpen als je erachter oh trekken afstanden tussen twee punten en hun cursussen met de coördinaten oh wel met lengte- en breedtegraden, want ik kan doen met coordendas UTM xy met dat ik geen problemen, maar ik kan het niet doen Dit andere type coördinaten worden weergegeven op Google Earth-kaarten.
  Gegroet .. Ik hoop dat je antwoord zo mogelijk ..

 9. Vrienden, het lezen van uw vragen over topografische berekeningen, het genereren van "tabellen" van coördinaten en het labelen van lagers en afstanden in Autocad, ik beveel het gebruik van de CIVILCAD-tool, ontwikkeld in Mexico, deze module maakt autocad een hulpmiddel voor topografische berekeningen, profielen , secties, contouren, enz., enz.
  Wat betreft uw platte UTM-coördinaatvragen, alle GPS-procesprogramma's (GNSS-oplossingen voor promarks, Ashtech-oplossingen voor Promark 2, Spectra Precision Survey Office voor GPS Epoch 10 en 50, enz.) Hebben transformatieroutines tussen systemen coördinaten, alles wat ze nodig hebben is ten minste een of meer coördinaten in UTM en in "platte" coördinaten (dat wil zeggen de coördinaten die ze met het total station willen gebruiken) en de programma's berekenen de schaalfactoren en de nodige informatie ze hebben nodig, lees gewoon de bijbehorende handleidingen van hun apparatuur en plan de gegevensverzameling goed. Groeten uit Mexico City. Mijn e-mailadres is gilberto1@sitg.com.mx.

 10. Het zou nodig zijn om aanpassingen in de tabel aan te brengen, maar het zou goed kunnen. Als u ons een voorbeeld stuurt, kunnen we het proberen.

 11. Uitstekende bijdrage. Ik heb mijn tafel al klaar. Ik zou graag willen weten of je me zou kunnen helpen om de afbuighoeken te krijgen met de gegevens die al beschikbaar zijn uit dezelfde tabel. Bedankt !!

 12. Professor, en voor het omgekeerde proces?
  Van routebeschrijving naar geografische coördinaten?
  heel hartelijk bedankt

 13. Je hebt gelijk, het gebeurt dat de bandbreedte van geofumadas.com, waar bestanden en afbeeldingen van deze blog worden gehost, werd overschreden. Ik zal de breedte moeten vergroten, probeer het later opnieuw.

 14. Hoe zit het met, probeer het Excel-bestand te downloaden, maar markeer me dat niet beschikbaar is, ik kan hierbij helpen.

  groeten

 15. Je moet meer specifiek zijn voor wat je bedoelt met topografische coördinaten.

  Heb je gewerkt om zowel geografische als graden, minuten, seconden te zeggen? Daar kun je gebruik van maken deze tool.

  Als je daar niet naar hebt verwezen, laten we eens kijken of je ons een voorbeeld geeft om je te helpen.

 16. Ik heb UTM-coördinaten zoals ik doe om ze terug te brengen tot topografische samenwerkingsverbanden.

 17. Het meest praktische is dat je het gebied in AutoCAD kunt berekenen, wat je niet alleen wilt om het gebied te berekenen, maar om de sluiting te verifiëren, misschien is er een sjabloon die doet wat je wilt, maar ik weet het niet.

 18. De pagina is erg goed. Ik zou graag willen weten hoe ik (in Excel) het gebied kan berekenen dat resulteert uit de veelhoek die is gegenereerd door het laden van de zijden en lagers die in het veld zijn verkregen. Ik ben een tekenaar en ik gebruik het Autocad-programma en combineer het met Excel-tabellen.
  Ik waardeer uw interesse in het beantwoorden van mijn vraag enorm
  Hartelijke groeten van Asuncion del Paraguay
  Mabel

 19. Ik denk dat je de procedure verwart, als je geen utm-coördinaten hebt, hoef je er niet naar te zoeken. Je moet interpreteren wat je enquêteschets zegt, er is een beginpunt, als er geen coördinaat staat, plaats het dan ergens, kijk dan of er een koers en afstand is om naar het volgende punt te gaan.

 20. Het bestand is daar niet voor bedoeld, het is om het cursusdiagram te berekenen op basis van punten met coördinaten

 21. Maestro Alvarez, dit bestand berekent UTM-coördinaten uit een doorsnede met verkeer en het niveau is prachtig, maar ik kan het nog steeds niet begrijpen

 22. Een vriend uit Peru stuurde me een sjabloon met de vraag, maar ik begrijp niet dat UTM aan het begin is geplaatst tussen elke PI, als bestandsbijlage

 23. Hallo Jcp, ik begrijp dat je een centrale lijn hebt, met stations en elk station daar staan ​​loodrecht naar rechts en naar links. Ik denk dat het meest geschikte is dat je niet probeert de utm-coördinaat te krijgen, maar cirkels vanuit het midden maakt en het punt op het snijpunt van de cirkel en de lijn plaatst.

  hierdoor zou je iets vergelijkbaars met deze oefening hebben

  http://geofumadas.com/construir-curvas-de-nivel-usando-autocad/

  Vervolgens, om de verhogingen toe te voegen, configureert u een puntvorm waarin u bij het invoeren van de verhogingen de hoogte kunt geven.

 24. Geachte heer Alvarez, ik gebruik civil 3d 2009, ik voer UTM-punten in het .cvs-formaat in, maar nu moet ik de doorsneden die met verkeer en niveau zijn verhoogd naar UTM in Excel converteren, ik heb een gedefinieerde as en mijn startpunt 0 + 000 til ik op met GPS om het te kunnen georefereren ... hoe bereken ik de POI-punten van mijn as en de secties naar UTM

  Ik kom uit Honduras

  jcpescotosb@hotmail.com

 25. Sterker nog, de coördinaten die ik al heb in utm, maar ik wil ze terugbrengen tot het topografische vlak om ze in het veld te bewerken

 26. Kijk, ik heb die Promark niet gebruikt, maar ik zie dat het veel lijkt op de Mobile Mapper altijd van Thales.

  Hier deed ik het zo:

  1. Druk op de knop «MENU»
  2. Selecteer «Kaarteenheden»
  3. Selecteer «Coördinatensysteem» en selecteer UTM
  4. U selecteert «Datum» en hier geeft u WGS84 aan

 27. ze zijn klein, het is merk Promark 2, in de stad mexico zone 14, ik zou alle informatie op prijs stellen die je me kunt geven.

 28. ... Ahem, ahem ... 🙂

  En wat voor soort gps, merk en model gebruiken ze?
  In welk land en regio bent u?

 29. Geachte alvarez, vooral een groet, merkte ik dat je kennis in de topografie en software worden voortbewogen, kan ik in staat zijn om te helpen, het bedrijf waar ik werk, de GPS te beheren, en ik wil weten hoe ik de UTM-coördinaten van topografische coördinaten O PLANAS, voor veldbeheer, ik heb gezocht naar veel informatie en ik zou jouw reactie op prijs stellen.

 30. Pablo, je beoordeling klopt, ik heb de schrijfcorrectie al gedaan, het is kolom L tussen kolom P

  het andere probleem dat je stelt, ik denk dat je het invullen van de opmerking hebt gemist om het te kunnen analyseren

 31. Ik volgde de instructies stap voor stap. Ik heb het theoretisch begrepen, maar in de praktijk heb ik geen goede resultaten kunnen bereiken.
  Mae lijkt alsof ik iets verkeerd doe. ook in de configuratie van de eenheden van Autocad len het deel van de hoeken en richting ben ik niet erg duidelijk.
  Ik wil je aanraden om het deel van de hoeken te bekijken, ik denk dat er een fout is, waar staat: "kolom N delen door kolom P" Ik denk dat het kolom L is door kolom P.
  Een andere schrijffout verschijnt ook in de berekening van de noord / zuid-oriëntaties, de formule zegt: het zou als volgt zijn: = SI (R2

 32. als je een perceel bedoelt dat is gemeten in een gebied waar het gebied verandert ... het zal niet voor jou werken.

  Als je bedoelt dat je die coördinaten in een andere utm-zone hebt, zou er geen verandering moeten zijn omdat je verondersteld wordt over dezelfde breedtegraad te praten, dus de coördinaten zijn equivalent

 33. Hallo,

  Ik vond deze aanpassing in Excel leuk, ik heb een vraag

  Hoe is het van toepassing wanneer er een verandering van spil is?

  bedankt

  John

 34. mmm, stuur me het script dat je me in de mail noemt, om het te bekijken.

  Ik zal zien wat er is

 35. impeccable !!! Ga nu naar 100%, ik heb het gebruikt en het is waar! heel erg bedankt, het was nuttig voor mij.

  Een vraag hierover, want we zitten in automatiseringsprocessen. Met behulp van de AutoCAD, met de georeferenced polygoon getraceerd, met de bekende UTM-hoekpunten, heb ik een markering van de segmenten nodig, zodat wanneer ik erop klik, ik hun bijbehorende "label" geef, bijvoorbeeld: 176.35

 36. klaar, ik heb al een 2-versie van het excel-bestand geüpload. De reden was dat in de kwadranten NE en SE de hoek naar 90 moest worden afgetrokken.

  Probeer het en laat me alles weten.

  Je moet duidelijk zijn, dat hoe meer decimalen er in de UTM-coördinaten worden gebruikt, het de decimalen van de seconden zal veranderen.

 37. mmm, je hebt gelijk, ik denk dat ik weet hoe ik het moet oplossen

  Ik zal het controleren als ik terugga naar mijn huis

 38. beste professor, allereerst bedankt voor je snelle reactie, ik snap het echt op tijd!
  Ik vertel hem dat het me veel heeft geholpen, ik was het aan het testen, hoewel ik een twijfel / suggestie / zorg wilde uiten: het berekent de afstand heel goed, nu geeft de hoek me het complementaire, bijvoorbeeld in plaats van 88d13'13 », het geeft me 1d21'47 »!!! Het moet een kleine aanpassing zijn en we zijn klaar! Nogmaals bedankt voor je hulp !!!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.