Hoe ik mijn zoon uit Venezuela kreeg

Nadat ik getuige was geweest van het concert voor humanitaire hulp aan Venezuela, besloot ik af te sluiten met een brief die ik niet had kunnen afmaken. Als je het bericht leest, ongeveer mijn odyssee om Venezuela te verlaten, ze waren beslist benieuwd hoe het einde van mijn reis was. De beproeving van de reis ging door, ik had ze verteld dat ik mijn buskaartje in Cúcuta kon kopen en ik had eindelijk het inreispaspoort afgestempeld. Nou, de volgende dag stapten we op de bus naar Rumichaca - grens met Ecuador - de reis duurde ongeveer 12 uur, we kwamen om 2 uur 's ochtends aan. Eenmaal op de Ecuadoriaanse terminal moest ik nog twee dagen in de rij wachten; omdat ik honger had, betaalde ik $ 2 voor een lunch die ik had: kip a la Broaster met rijst, salade, chorizo, rode bonen, frites, een Coca-Cola en een desserttaart

-dat eten, voor mij was het echt de beste van de reis-.

Na de lunch betaalden we een taxi van Rumichaca naar Tulcán, van daaruit moesten we door naar Guayaquil of Quito, tot onze verbazing waren er geen executive bussen naar een van de twee bestemmingen, dus om te stoppen met wachten namen we een bus die geen type had van comfort. Hierin vroeg een groot aantal autoriteitspersoneel, politie en bewakers, of er Colombianen in de bus zaten -Ik heb nooit geweten waarom -. We vervolgden de reis, we kwamen aan bij de Quitumbe-terminal en namen een andere bus naar Tumbes, bij aankomst brachten we nog een dag door met wachten op een bus naar Lima, maar we konden niet langer wachten, we besloten om een ​​andere taxi te betalen. Het was 24 uur onderweg, totdat ik uiteindelijk de bus nam naar het zuidelijke deel van de stad Lima, waar ik momenteel woon.

Het zijn maanden van hard werken geweest, inspannend werk zou ik zeggen, maar alleen al het feit dat ik de koopkracht heb om te betalen voor diensten, accommodatie, eten en soms afleiding, geeft me het gevoel dat alle moeite het waard is. In die tijd had ik veel baantjes, zoals ze in mijn land zeggen, waarbij ik elke tijger doodde; Van snoep verkopen aan een benzinepomp, keukenassistent in een restaurant, beveiliging bij evenementen, doorgaan met de assistent van de Kerstman in een winkelcentrum, ik heb veel dingen gedaan om het tarief en de onkosten van mijn zoon te besparen.

Ik vertelde haar moeder dat we vanwege de voor de hand liggende redenen van de economische en sociale crisis niet konden blijven toestaan ​​dat onze zoon in die omgeving kon groeien en zich verder kon ontwikkelen. Hoewel haar moeder en ik een beetje afstand hadden genomen, was ze het met me eens dat dit voor hem en zijn toekomst de juiste keuze was.

Elke dag worden er meer kinderen gezien, die door de straten van Venezuela zwerven, sommigen het huis verlaten om te helpen, anderen vertrekken om hun portie voedsel aan hun jongere broers en zussen te geven, anderen omdat de situatie depressie en geestelijke gezondheidsproblemen in het huis veroorzaakt heeft - Ze zijn liever ver van huis - en anderen zijn nu bezig met misdaad. Veel gewetenloze mensen rekruteren kinderen om te gebruiken bij overvallen, in ruil voor een bord eten en waar te slapen.

Zoals de meesten van jullie weten, is de crisis in Venezuela niet alleen economisch, het is politiek, het heeft de meest ongelooflijke voorbeelden bereikt, bijvoorbeeld hoe mijn zoon zijn paspoort niet heeft bijgewerkt; via de reguliere kanalen werd geprobeerd om een ​​nieuwe aan te vragen, als dit niet mogelijk was, was de enige optie de zogenaamde uitbreiding, waardoor de geldigheid van het paspoort met twee jaar kan worden verlengd. We zijn er niet in geslaagd om zo'n eenvoudige procedure uit te voeren, ik moest in die tijd in totaal 600 U $ D betalen aan een manager, die me verzekerde van de verlenging.

Kinderen en adolescenten zijn degenen die het meest hebben geleden onder deze situatie, de meesten hebben in hun korte leven geweten, honger door gebrek aan middelen en de inefficiëntie van basisvoorzieningen. Velen hebben ook moeten gaan werken, waardoor het schooluitvalpercentage uitzonderlijk hoog is elk jaar, simpelweg omdat ze een manier moeten vinden om thuis te helpen.

We hebben nu al het belangrijkste - het paspoort - we begonnen met het papierwerk, dat wil zeggen, de reisvergunningen, want zoals in veel andere landen; Minderjarigen kunnen het land niet verlaten zonder de juiste toestemming ondertekend door beide ouders en gevalideerd door de bevoegde instantie. We moesten exprespost betalen, zodat ik de bijbehorende papieren kon ondertekenen en deze kon brengen.

Zijn moeder besloot met hem mee te gaan, ik legde hem uit dat ik haar alleen zou steunen als ze aankwam, aangezien ik beperkt was tot het dekken van de onkosten van mijn zoon. De voorwaarden accepteren en zoveel mogelijk sparen, -Ik ben zelfs een paar dagen gestopt met eten- Ik vroeg haar om het kaartje te kopen, zij zorgde voor het zijne.

Toen ik Venezuela verliet, woog ik in totaal 95 kg, vandaag is mijn gewicht 75 kg, de stresssituatie en beperkingen, heeft mijn gewicht volledig beïnvloed.

Godzijdank, het kaartje kocht het niet in dezelfde terminal als ik, het liep met het geluk dat ik een executive bus kon betalen om naar San Cristobal te reizen, en van daaruit namen ze een taxi naar San Antonio del Táchira; Daar brachten ze de nacht door in een hostel, je moet begrijpen hoe moeilijk het voor een man kan zijn -tiener- doorloop het hele reisproces. Het is heel anders wat een volwassene kan doorstaan, dagen en nachten in de open lucht, maar ik kon mijn zoon niet toestaan ​​om door dezelfde situatie te gaan, en meer als we niet wisten wat ze zouden tegenkomen als ze naar Cucuta zouden gaan.

De volgende dag namen ze een eerder ingehuurde taxi om ze naar de grens te brengen, waar, zoals ik twee dagen moest wachten, deze keer niet door de lijn van mensen die Venezuela wilden verlaten, dit keer was het een elektrische storing die toegestaan ​​om de informatie van de SAIME autoriteiten te verbinden, om de verzegelingsprocedure te doen.

Na afdichting van de passage, namen ze contact op de persoon die me hielp, gaf hen eten en te slapen tot de volgende dag. Ze kocht het kaartje tot Rumichaca, is er een hersenschudding begon, had veel Venezolanen die minstens 4 dagen moest naar Ecuador, het probleem was dat de Ecuadoriaanse overheid uitgegeven deze dagen een verklaring waarin wordt aangegeven dat alleen zou de grens die Venezolanen die hadden paspoort.

In godsnaam, en met veel moeite heb ik betaald voor de vernieuwing van het paspoort, ik had me niet kunnen voorstellen wat er zou zijn gebeurd als ze alleen de identiteitskaart hadden gehad als toegangsmiddel. In Rumichaca kochten ze een kaartje naar Guayaquil, bij aankomst brachten ze de nacht door in een ander nogal bescheiden hostel, uitsluitend met een slaapplaats. Die avond vroeg hij zijn moeder alleen om iets te eten, en ze kregen een kar die groene empanadas verkocht, het was een deeg van groen bananenmeel gevuld met vlees en kaas, dat was wat ze als avondeten hadden.

De volgende dag belde ik hem, hij was erg moe, ik herinner me alleen dat ik hem vertelde - Rustige papa, ze zullen aankomen, er is minder nodig - proberen zijn vermoeidheid te verlichten door hem aan te moedigen. Het missen van iets meer dan 4 uur rijden, aan boord van de bus naar Tumbes, het was een rustige rit immers op de bus een weinig geslapen een manier dat is een beetje meer dan 20 uur- onbedoeld en Ze waren in de plaats om het ticket naar Lima te kopen.

Mijn zoon is nooit een kind geweest dat klaagt, hij weerlegt niets, noch tegen zijn moeder noch tegen mij, hij is erg gehoorzaam en respectvol, in deze situatie zou hij zeggen dat hij een dapper man was. Met slechts 14-jaren had hij te maken met een situatie waarin mijn grootvader woonde, een Italiaan die naar Venezuela ging om aan de oorlog te ontsnappen en nooit vertrok -daar stierf hij- situatie waarvoor ook veel Latino's en Europeanen zijn gepasseerd.

Momenteel werkt haar moeder als een servicedame -schoonmaak-, na het beëindigen van de dag, verkoopt hij snoepjes aan de benzinepomp, -ze doet ook haar deel voor het welzijn van het kind-, en hij, nou ... ik zeg je dat hij in iets minder dan 6 maanden op de school een paar dagen geleden een erkenning kreeg als: "een kind dat zich toelegt op zijn studie, een goede metgezel en een uitstekend persoon". Hij voltooide zijn schooljaar als de eerste in zijn klas, en ik ben er trots op dat ik heb kunnen bijdragen aan zijn betere ontwikkeling, om niet dagelijks te leven met angst, angst of angst. Ik ben nog steeds hard aan het werken, op zoek naar pa 'lante, voor hem, voor mijn moeder, voor onze toekomst.

Tot slot, dankzij de redacteur van Geofumadas, die ik heb gelezen in mijn tijd dat ik werkte voor de overheid die mijn beroep uitoefende en die mij genadig de gelegenheid gaf om deze tekst te publiceren die uitgaat van de geomatica-onderwerpen; maar dat laat zijn geschriften niet liggen toen hij commentaar gaf op de crisis in Honduras.

Eén antwoord op "Hoe ik mijn zoon uit Venezuela heb gehaald"

  1. Ga naar Colombia, er is dezelfde ellende! Wat een gebrek aan criteria!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.