Venezuela verlaten naar Colombia - My Odyssey

Heb je ooit het lichaam gevoeld zonder ziel? Ik heb het de laatste tijd gevoeld. Het organisme wordt een inerte entiteit waarvan je alleen voelt dat het leeft omdat het ademt. Ik weet dat het moeilijk te begrijpen moet zijn, en vooral toen ik daarvoor de neiging had om over mezelf op te scheppen als een positief persoon, vol spirituele en emotionele vrede. Maar als al die kenmerken vervagen, krijg je het gevoel dat niets je pijn doet of ertoe doet.

Afgezien van ideologische, politieke of contextuele aspecten, vertel ik dit alleen maar om op het verzoek van Golgi te reageren. Iedereen kan interpreteren wat de media hen vertellen, vooral internationaal. Hier laat ik je gewoon achter hoe mijn odyssee was om Venezuela te verlaten naar Colombia.

Omdat het alles voor mij was in Venezuela, vóór deze crisis.

Mijn vrede eindigde toen alles begon te veranderen in Venezuela, hoewel ik niet kon bepalen wanneer het instortte, met deze invasie van problemen waarvan ik nooit had gedacht dat ze zouden gebeuren. Ik weet ook niet hoe het zich in mijn hoofd ontwikkelde als een openbaring, de beslissing om mijn land en mijn familie te verlaten; wat tot de zon vandaag het moeilijkste was dat ik heb moeten leven.
Ik zal je vertellen hoe mijn reis was om Venezuela te verlaten, maar eerst zal ik beginnen met te beschrijven hoe ik in mijn land woonde. Het was zoals elk normaal land; Je kunt je vrij voelen om alles te doen, je hard werkende brood verdienen, je land en je ruimtes leven. Ik ben opgegroeid op basis van een verenigd gezin, waar zelfs je vrienden je broers zijn en je begrijpt dat vriendschapsbanden praktisch bloedbanden worden.
Mijn grootmoeder was degene die gebood, zij was de pijler van het gezin, want het is dat we allemaal productieve mannen worden, zoals ze in mijn land zeggen echaos pa 'lante. Mijn vier ooms zijn mijn bron van bewondering, en mijn neven en nichten -die meer broers zijn dan neven en nichten- en mijn moeder, mijn reden om te leven. Ik werd elke dag dankbaar wakker dat ik bij die familie hoorde. De beslissing om te vertrekken kwam bij me op, niet alleen vanwege de noodzaak om vooruitgang te boeken, maar ook vanwege de toekomst van mijn zoon. In Venezuela, hoewel ik elke dag mijn rug kapte en duizend dingen deed om beter te worden, alles nog erger was dan voorheen, had ik het gevoel dat ik meedeed aan een Survivor-wedstrijd, waar alleen de levenden, de misbruiker en de bachaquero de winnaar waren.

Het besluit om Venezuela te verlaten

Ik begreep de klappen dat er in Venezuela geen kansen zijn, zelfs de meest elementaire tekortkomingen: gebrek aan elektriciteit, drinkwater, transport en voedsel. De crisis heeft het verlies van waarden bij mensen bereikt, je kon mensen zien die alleen maar leefden om na te denken over hoe ze anderen konden schaden. Soms zou ik gaan zitten om te denken dat alles wat er is gebeurd is omdat God ons heeft verlaten.
Ik had een paar maanden de tijd om de reis in mijn hoofd te plannen, beetje bij beetje kon ik ongeveer 200 dollar verzamelen. Niemand wist het, noch werd verwacht dat ze verrast zouden zijn. Twee dagen voordat ik vertrok, belde ik mijn moeder en vertelde haar dat ik met een paar vrienden (vrienden) naar Peru zou gaan en dat ik die dag bij de terminal zou zijn om het buskaartje te kopen dat zou aankomen bij mijn eerste stop, Colombia.
Hier begon de marteling, daar zullen velen weten, niets werkt zoals in andere landen, het is onmogelijk om een ​​kaartje of reisticket te kopen wanneer je maar wilt. Ik sliep twee dagen in de terminal, wachtend op een van de bussen, aangezien de vloot maar twee auto's had vanwege het tekort aan reserveonderdelen. De eigenaren van de lijn gaven elke 4 uur een lijst door waarop mensen de positie konden veiligstellen, met hun zin:

"Hij die hier niet is wanneer hij de lijst verliest, verliest zijn stoel"

Het vertrek uit Venezuela

Het was geweldig om in een zee van mensen te zijn die dezelfde weg zouden gaan als ik, mannen, vrouwen en kinderen in die terminal; wat ik zeker moet benadrukken, het was vreselijk, het rook slecht en die menigte mensen maakte je claustrofobisch.

Ik wachtte daar mijn twee dagen en stond in de rij om het kaartje te kopen. Ik was nog niet begonnen en dat gevoel van pessimisme waartoe de crisis leidde, deed me het opgeven, maar dat deed ik niet. Het hielp dat ik vrienden aan mijn zijde had en we steunden elkaar allemaal om ons beter te laten voelen; tussen grappen en telefoontjes van mijn familieleden. Toen was het tijd om eindelijk in de bus te stappen naar San Cristóbal - staat Táchira. De ticketprijs was 1.000.000 van Bolívares Fuertes, bijna het 70% van een minimumloon op dat moment.

Ze hebben uren in de bus gezeten, het goede is dat ik in ieder geval wifi had om verbinding te maken, ik zag hoe in verschillende secties controleposten van de nationale garde waren en de chauffeur maakte een heel korte stop, waar hij geld gaf om verder te kunnen. Toen ik in San Cristóbal aankwam was het al 8 uur in de ochtend, ik moest een ander transport zoeken om in Cúcuta te komen. We wachtten en wachtten, er was geen type transport, we zagen mensen met koffers voorbij lopen, maar we namen geen risico en besloten daar te blijven. Het wachten duurde twee dagen, iedereen sliep op een plein, totdat we een gedeelde taxi konden nemen, elk betaalde 100.000 Bolívares Fuertes.

We beginnen de ochtend 8 in dit gedeelte om Cucuta was de meest gevaarlijke, de laatste van de Nationale Garde moest door 3 Alcabalas een CICPC, een andere van de Bolivariaanse Nationale Politie. In elke alcabala zochten ze ons op alsof we delinquenten waren; zoekend naar wat ze konden wegnemen, had ik maar weinig bezittingen, niets van waarde en de 200 $; Ik zet het in een bijna ontoegankelijke plaats

Bij aankomst was het al 10 uur 's ochtends en zag je mensen die zich adviseur noemden. Deze -supuestamente- Ze versnelden het proces van het afdichten van de exit-kosten tussen 30 en 50 $, maar ik lette er niet op, we stopten bij de brug om in de rij te staan ​​en uiteindelijk Cúcuta binnen te gaan. Het was tot de volgende dag om 9 die nacht dat we het exitpaspoort konden verzegelen.

Ze vertelden ons dat we het ticket naar de volgende bestemming moesten hebben om het Colombiaanse immigratiepaspoort af te stempelen, en aangezien het 9 uur 's nachts was, waren er geen open loketten om het ticket naar mijn volgende bestemming te kopen. Mensen riepen.

ze gaan de grens sluiten, degenen die geen kaartje hebben moeten hier blijven, ze zullen niet naar het volgende controlepunt kunnen gaan.

De situatie werd intenser en zorgelijker, we zagen angstige mensen informele posities innemen en ze vertelden ons:

Ze moeten snel beslissen wat ze moeten doen, na de 10 van de nacht passeren de paramilitaire guerrilla's om geld en nemen ze alles van iedereen.

Wonder boven wonder, in mijn wanhoop omdat ik niet wist wat te doen, verscheen een adviseur die een vriend bleek te zijn van waar ik woonde in Caracas, me en mijn vrienden meenam naar het kantoor van de eigenaar van een van de buslijnen, ze verkochten ons elke passage in 105 $ en ze hebben ons een slaapruimte opgelost, tot de volgende dag.  

Die nacht kon ik niet rusten, ik denk dat de momenten die ik al die dagen doorbracht me in een nerveuze alarmsituatie brachten, toen de ochtend aanbrak, maakten we de wachtrij om het paspoort af te sluiten bij de immigratie vanuit Colombia, en uiteindelijk konden we naar binnen.  

Niet iedereen heeft het geluk van overlijden, zoals ik. Degenen die overwegen te emigreren, dienen voorzorgsmaatregelen te nemen; Deze reis lijkt kort, maar het is niet gemakkelijk om door de situaties heen te gaan die ik heb meegemaakt en die ik ook heb gezien. Er zijn dingen die ik liever gewoon vergeet.

Je zou het beste van hun land willen zeggen, want patriottisme wordt door iedereen gedragen, liefde voor het land waar we zijn geboren, door een vlag die je doet huilen als je het op iemands hemd ziet vragen om munten in een hoek van Bogotá. 

Dit gevoel is moeilijk, omdat je dicht bij je familie wilt zijn. Ik was altijd optimistisch, zelfs in moeilijkheden; En hoewel ik geloof, neemt dit alles op korte termijn hoop weg. Het enige dat niet verloren gaat, is de liefde voor familie. Voor nu wil ik gewoon dat mijn zoon een betere toekomst heeft.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.