Verlaat Venezuela op tijd van stroomuitval

Ik denk dat sommigen de situatie in Venezuela kennen, ik zeg sommigen omdat ik weet dat Venezuela niet het centrum van het universum is, en daarom zijn er mensen die niet eens weten waar het is. Veel van degenen die mij lezen, voelen en de situatie van buitenaf ondergaan, een paar geloven dat ze weten wat er gebeurt, ze oordelen wanneer ze nog nooit Venezuela zijn binnengekomen, en ik weet zeker dat ze niet konden overleven in de omstandigheden waarin het isvoor anderen moesten we het in alle zintuigen beleven, psychologisch, politiek, economisch, emotioneel.

Dus, ik vermoed dat ze zich afvragen waarom het de titel is, omdat ik Venezuela moest verlaten, dit heb ik samen met mijn man besloten toen de eerste stroomuitval plaatsvond, we gaan minstens 42 uren mee zonder elektrische dienst, zonder water, zonder te kunnen kopen niets om ons te voeden, overleven wat in de koelkast stond, zodat het niet zou rotten.

Ik verzeker je dat het leven daar een psychologisch spel is, het is een aanval op emotionele stabiliteit, het is niet zo eenvoudig om te bestaan ​​- Ik zeg best, omdat je daar niet leeft, je overleeft- op een plek waar paranoia veel voorkomt. Paranoia als je dag of nacht vertrekt, paranoia als je naar je werk gaat en je weet niet of je aankomt of dat je naar huis kunt terugkeren, paranoia als je 12 monden te voeden hebt en maar één bron van inkomen (de mijne) - godzijdank had ik er een een kans die velen niet hebben - en het hielp me mijn hoofd overeind te houden, zelfs als het lichaam was verzonken.

Nadat ik een geografieprofessional was geweest, met privileges die velen niet hadden, had ik nooit kunnen denken dat ik alleen als freelancer zou overleven. Mijn vaardigheden als tutor, schrijver en meer dan eens als dichter hergebruiken.

Stel je voor, 12 monden voeden, op afstand werken en een constante internet- en elektriciteitsdienst nodig hebben om te kunnen produceren en BOOM - National Blackout-, ik vraag je wat er zou gebeuren als de levens van veel mensen van je afhingen, en er treedt zo'n storing op, dat Je kunt absoluut niets doen, angst, onzekerheid dringt je binnen en je begint je af te vragen of ze het zonder jouw diensten zullen stellen, want er moet iets duidelijk zijn, wie moet een externe medewerker hebben die wekenlang incommunicado blijft, en het heeft niet geproduceerd.

Ze zijn onvergelijkbaar de moeilijkheden die zich in een dergelijke situatie op de hoogte dat deze allemaal water om te drinken en baden, als je ten minste tweemaal per dag hebben gegeten, sjouwen flessen 30 liter trap naar 14 vloer, of 12 (in het huis van mijn ouders), nadenken over wat je kunt eten en niet gewond raken in 48 uur, ontdek dat je een noodmedicijn nodig hebt en dat je niet kunt koop het, zelfs als je het hebt, en bid tot God dat er niets gebeurt en vasthoud totdat het licht komt en je kunt kopen, ze hebben geen idee, ik verzeker je van wat het is om in die situatie te leven.

Het spel is om te dragen, ik denk dat het een conditionering is, om door te gaan met het verwijderen van vrijheden, dus begon de dienst aan drinkwater, aanvankelijk één dag mislukte, dan twee, toen drie, zij zijn 5 jaren waarin alleen maar van de dienst geniet van drinkwater een keer per week. Hiermee probeer ik mezelf niet het slachtoffer te maken, maar ik geef je gewoon een kleine schets van wat het is om in Venezuela te leven, wanneer je de meest elementaire dingen mist, en toch sta je elke dag op, wacht je om anderen en jezelf te dienen - koken, wassen, schoonmaken, omdat ik ook een huisvrouw ben - je werkt van 14 tot 16 uur - soms meer - en je levert goed werk en kwaliteit af.

Om te proberen het inkomen op peil te houden, de kans die ik heb gekregen niet te verliezen en te blijven overleven. Mijn man en ik besloten dat het tijd was om te vertrekken, met een paar spaargeld en met de grote hulp die een deel van de familie ons vandaag geeft, hebben we onze koffers meegenomen om een ​​betere koers te varen. Ja, de beslissing nemen was gemakkelijk, het moeilijke deel kwam later toen de regering aankondigde dat het nationale elektriciteitssysteem doorgaat met storingen en dat het herstel van de elektriciteitsvoorziening gedeeltelijk zal zijn.

Oké, ik dacht dat dit iets eenvoudigs zou zijn, zoals inpakken en vertrekken, maar toen ik een takenlijst maakte, realiseerde ik me dat ik de dagen voor de reis van tevoren wat werk moest doen om iets af te leveren dat zou impliceren mijn baas, die zelfs in zo'n rampzalige situatie nog steeds standvastig was en vastbesloten zijn baan niet te verliezen. We hadden de grote hulp van een neef van mijn man, die aanbood om de kaartjes te zoeken en ze met zijn creditcard te betalen, en bij aankomst zouden we de betaling terugbetalen.

Passages werden verkregen in een niet erg bekende luchtvaartmaatschappij, voor dinsdag 19 van maart, slechts tot anderhalve week van de eerste grote black-out. Tot onze verbazing beslist de luchtvaartmaatschappij om opnieuw te programmeren voor de elektrische storingen en de vlucht werd doorgegeven voor de 2-dag in april. In de week van 17 maart na intermitterende fout waar hij woonde, maar mijn moeder was een beetje meer stabiel te zijn in het hart van de stad, dus ik meegedeeld dat we het zou besteden week thuis om het werk vooruit te kunnen helpen.

We verbleven van maandag 18, alles verliep vlot, ik werkte harder dan ooit om alles in te halen, maar dus ze waren kleinste details, en gewoon de dag dat ik eindigen één van de laatste bestand, de tweede stroomstoring voordoet de 26 maart die dag dat we naar op zoek waren, want we werken teams, om naar mijn huis te krijgen, en 14 trappen brak ik verhogen, ging ik in paniek, mijn handen trilden, had weinig stress, voelde ik me verschrikkelijk. 50 uren verstreken, totdat uiteindelijk de elektriciteitsdienst terugkeerde, die dag besloot ik te gaan inpakken, ik zei dat ik alle mogelijke uren van licht moest benutten, omdat ik niet wist tot wanneer ik er plezier aan kon beleven.

Een van de moeilijkste dingen is om 30 jaar 23 kilo, 30 jaar van herinneringen en vooral de laatstgenoemde kleren te krijgen, trok ik mijn kast ten minste 8 zakken van de kleding weg te geven, ik wist dat er waren veel mensen die Ik zou willen en dat zou een hulp kunnen zijn tussen zoveel nood. Binnen twee uur om te beginnen met het maken van tassen 4 PM, de lichten gingen uit, en kwam tot de 1 AM, mijn man wakker werd als een zombie, en vertelde me een tijdje zou wakker te blijven - de licht- ik had geen zin om te genieten Graag gedaan en ik bleef slapen.

Inpakken was een daad van moed. Soms moet je het koud hebben. 

Toen zag ik hoeveel het in mijn koffer past en de lege kast, Maya, mijn hond keek me aan vanachter de vergrendeling van haar gezicht. Ik kon er niet meer tegen en begon te huilen.

Halverwege de ochtend gingen we naar het huis van de grootouders, gaven ze wat dingen en zeiden vaarwel, openden de koelkast op een discrete manier en ze hadden alleen een stuk oude kaas, zes eieren en ijs, dat beeld was iets dat mijn hart brak, daar We vroegen dat ze die dagen hadden gegeten, en zij vertelden ons - stille dochter, de buren zijn in afwachting, ze hebben ons gemaakt pot bonen, dat we aten met arepa, en de andere dagen een ei voor de twee met geraspte kaas-.

Het zijn dingen die je nooit zou willen horen, maar wat er gebeurt, hoeveel je ook weet, je moet altijd op iets anders voorbereid zijn. Het is een situatie waarin je je het spel van voelt overlevende, je moet voorbereid zijn als je eet, of je eet niet of misschien heb je geluk en krijg je immuniteit - je brengt de dag soepel door, zonder complicaties - maar dat zijn er een op een miljoen.

De volgende dagen gingen ze naar de bank, waar ze medicijnen, water, zakjes en containers met frisdrank kochten met zout, zodat ze meer koud worden als het licht weer aangaat en ze het voedsel niet kunnen koelen. Drie dagen voordat we vertrokken, kregen we bloedtesten, mijn moeder, mijn vader, mijn man, mijn broer en ik, en om nog een andere verrassing te variëren - mijn broer, vader en moeder met de diagnose bloedarmoede -, iets anders in de wat te denken Nu moet ik meer geld uitgeven, zodat ze meer eiwitten kunnen kopen, want wat ik stuur is niet genoeg, we nemen maatregelen en ik koop ze tomaten en guavebomen - om tenminste te hebben waar te beginnen.

We gingen terug naar huis en mijn man begon zijn koffer in te pakken, alles zonder problemen, zonder tegenslagen, totdat ik een telefoontje kreeg van een vriend, die me vertelde dat ik tot een dag eerder op de luchthaven moest zijn, omdat de check in het werd met de hand gedaan en zorgde voor de stroomstoringen - aangezien een van de elektrische platen op de luchthaven was verbrand en de andere op een halve machine werkte - om te voltooien zoals mijn vader zou zeggen.

Op het einde hebben we besloten om te gaan naar de luchthaven op dinsdag om 2 AM, om elke vorm van ongeluk te voorkomen, kwamen we aan bij 4 AM, en personeel van de luchtvaartmaatschappij aangekomen bij 9 AM, we waren de eerste in de rij, we doorgeven aan onze draai en net na de check-in, ze vertellen me dat het licht afging in Caracas en dat het in behandeling was.

We verslaan de situatie, de volgende was de beoordeling, ze haalden alles uit mijn koffer, in Venezuela zochten de bewakers naar elk excuus om geld te controleren en te krijgen, ik passeerde mijn beoordeling en verzegelde de exit in migratie. We plaatsten de boardinggate en begonnen te zoeken naar wat we moesten eten, we kwamen aan op een plaats van arepas en toen ze de kaart passeerden, debiteerden ze het bedrag van mijn account, maar het punt registreerde het niet, dus het geld bleef in het ongewisse en we aten niet.

Al om 12:45 uur arriveerde het vliegtuig, nog een opluchting, maar een beweging van bewakers begon opnieuw, - een andere beoordeling - deze keer raakten ze me aan de geslachtsdelen, passeerden de koffer door de machine en deze keer vroegen ze me niet om te openen opnieuw. We wachten nog steeds op de vlucht, we stappen om 2 uur in, al 40 minuten te laat, alles was een beetje stil in het vliegtuig. We kwamen aan bij de eerste stop na 20 uur vliegen - Istanbul - een van de meest gecompliceerde luchthavens die ik ooit heb gekend, het is gekke overdreven mensen, discriminerende haat - iets van machocultuur - maar uiteindelijk gingen de 5 uur wachten relatief snel voorbij.

We stapten weer laat in het vliegtuig, nog 20 minuten, we zouden om 4 uur op de bestemming aankomen, uiteindelijk kwamen we om 5 uur aan. Er was al een sfeer van rust gevoeld, we landden en in mijn gedachten dankte ik God alleen dat hij me de kans had gegeven die velen niet hebben, ik bedankte Venezuela voor het trainen van mij, dankzij mijn familie voor het liefhebben van mij en mijn baas voor het begrijpen van een situatie, dat Hoewel het niet zijn probleem was, was hij in afwachting en bereid om mij te steunen.

Bij aankomst bij mijn nieuwe thuis, veranderde ik een aantal problemen voor anderen, voor het gebrek aan elektriciteit kwam van het hebben om te werken met de lichten uit om de hoge kosten van elektriciteit te voorkomen, voor een transportsysteem vernietigd kwamen een efficiënt transport, maar duur - elke metro ticket kost 2 euro, een multi-trip ticket tram zijn 70 euro en een taxirit kost gemiddeld zo'n 9 en 20 euro afhankelijk van de afstand.

Maak een exit zoals deze, het is geen luxe die iedereen kan geven. Ik moet het toegeven. Maar uitgaan naar een andere context verandert uw leven niet onmiddellijk; vooral omdat er een trauma is dat tijd kost om van te herstellen.

Een groot deel van de Venezolanen raakte gewend om te leven zonder te betalen voor diensten, of een heel klein bedrag te betalen, gezien de omvang van het onderhouden van een openbaar vervoersysteem, een nationaal elektrisch systeem en vele andere dingen. Wat dit alles tot gevolg had, omdat nu in Venezuela leeft op basis van rantsoenering van elektriciteit en drinkwater, gebrek aan transport, tekort aan medicijnen, inflatie, gezondheidsdiensten in ondermenselijke omstandigheden, onder anderen Veel dingen die je kunt zien, gewoon door "Venezuela" in de internetzoekmachine te plaatsen en al die nieuwtjes te lezen.

Aan de andere kant, degenen die niet weten of niet willen weten wat er in Venezuela gebeurt, geven hen niet de schuld, zij die van verre lijden, geven een knuffel en een advies: nederigheid en werk vooral, hoewel we pijn voelen, verdriet of nostalgie, we moeten blijven gaan, naar diegenen die er nog steeds zijn, ik kan alleen maar zeggen dat geloof het enige is dat nodig is om door te gaan.

Bedankt voor je geduld, over een onderwerp dat uit de ruimte-geofumadas komt. Ik sluit een hoofdstuk af na 2,044 woorden, die deel uitmaken van mijn verslag - voor mijn baas - van de afgelopen twee weken werk.

Tik op Doorgaan vooruit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.